Kérem várjon...

Előfoglalási vagy Last minute kedvezmény?

Sokan alig várják, hogy megjelenjenek az új utazási katalógusok és még az előfoglalási időszakban bebiztosítsák maguknak a megfelelő utazást. Azonban sokan vannak, akik kivárnak és a nagyobb kedvezmény (Last minute) reményében, az utolsó pillanatra halasztják az utazás lefoglalását.

Valahol mindkét felet meg lehet érteni, mert mindenki a kedvezményeket "vadássza", azonban szükséges elmondani, hogy az utóbbi években és főleg idén a már megszokott rendszer megváltozik. Természetesen az előfoglalási időszakban ugyanúgy nyújtja mindenki a megszokott előfoglalási kedvezményeket, azonban a Last minute időszakkal már más a helyzet.

Az utazási piac átalakulása és a gazdasági helyzet bizonytalansága miatt, egyre több utazásszervező iroda átgondoltabban, gazdaságosabban szervezi le és értékesíti az utazásokat, ami azt jelenti, hogy inkább kevesebb időpontban, kevesebb utaslétszámmal, de maximális kihasználtság mellett tervezi meg az évet.

Egy példával szemléltetném:
Ha eddig naponta 2 repülőgép indult Egyiptomba, Tunéziába, Törökországba vagy bárhová is 70 %-os kihasználtsággal (egyszerűség kedvéért gépenként 160 ülőhelyből csak 112 volt foglalt), akkor idén valószínűleg, csak 1 gép fog indulni, ami azonban 100 %-os kihasználtságú lesz (tehát 160 ülőhely lesz foglalt). Várhatóan, egyre kevesebb lehetősége lesz azoknak, akik az utolsó pillanatig halogatják az utazásuk lefoglalását, mert már év elején elviszik a szabad helyeket.

Ha belegondolunk, akkor ez egy teljesen reális folyamat. Azok a helyek, melyek nem kerülnek értékesítésre, az mind veszteséges az utazásszervező irodának, és ezeket az utolsó pillanatokban szokták egy kedvezményes, Last minute áron értékesíteni. De az évek alatt, egyre többen kivártak az utolsó pillanatokig, így egyre kevesebb ember foglalt a reális áron, várva a kedvező utolsó pillanatban kapható ajánlatot. Így szépen lassan az utasok megváltoztatták az utazási szokásokat és ehhez szükséges volt az utazásszervező irodáknak is a változtatásokra.

Készüljünk fel, hogy jobban járunk, ha már az előfoglalási időszakban lefoglaljuk az utazásunkat, mert előfordulhat, hogy az utolsó hetekben, már nem találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb ajánlatokat vagy sokaknak kompromisszumot kell kötniük igényeiket illetően.

A legtöbb utazási iroda év elején sok kedvezményt biztosít utazásainkhoz, így több lehetőségből is választhatunk már az első pár hónapban is.

Megjegyzés:
Akik még is az utolsó pillanatokra halogatják az utazásuk lefoglalását, azoknak kalandos napokat és sok sikert kívánok. Biztosan lesznek olyanok, akik a legjobb ajánlatokat fogják ki, mert mindig vannak szerencsések, de már kevesebben, mint régen!

Forrás:
Kreatur.hu