Kérem várjon...

vissza A Székelyföld legszebb csúcsai, Románia

Utazás adatlapja

Azonosító 4903-1
Utazás név A Székelyföld legszebb csúcsai
Kategória Városlátogatás
Szállás típusa Program szerint
Hotel név A Székelyföld legszebb csúcsai
Hotel besorolás
Ország Románia
Régió Erdély
Település Erdély

Utazás: 20 fős autóbusszal

Szállás: Székely vendéglátó családoknál és panzióban

Ellátás: reggeli és vacsora

 

Program:

1. nap: Utazás Székelyföldre

Indulás reggel 6:00 órakor a Blaha Lujza tér buszparkolójából. Utazás az M3 autópálya – Nagyvárad Király-hágó – Gyalu – Nyárádtő – Balavásár – Szováta útvonalon, 3 óránkénti rövid pihenőkkel. Koraesti érkezés Parajdra. Közös vacsora.
Éj Parajdon

2. nap: A Madarasi-Hargitán (1.801m)

Reggeli megismerkedés szakvezetőnkkel.
9:00 órakor indulás Székelyudvarhelyre. 1 órás szabadidő és séta a Székely anyaszék városközpontjában: Látogatás a Szoborparkban (a kiállítás Csaba királyfitól – Wass Albertig örökíti meg az erdélyi magyarság kiemelkedő képviselőit), majd Orbán Balázs szobránál. A Millenium évében átadott eklektikus Városháza, a szecessziós Benedek Elek Tanítóképző, majd a Katolikus Líceum fényképezése. Koszorúzási lehetőség a „Vasszékely” szobránál, emlékezéssel a Magyarországot védő határőrök világháborús szerepére. Utazás a Madarasi-Hargita központi tömbjére. Túra a Széchenyi Zsigmond menedékháztól az 1.801 m magas csúcshoz. A kopjafákkal és zászlókkal feldíszített sziklás tető lélegzetelállító körpanorámát nyújt, jó látási viszonyok esetén akár 100 km-es távolságra. Pihenő a Székelyföld szívén, töprengéssel múlt, s jelen dolgain. Aláereszkedés buszunkkal a Zeteváraljai-víztározóhoz, majd utazás a Sikaszó völgyében és a Libán-tetőn át Gyergyóújfaluba, rövid fotószünetekkel a legszebb pontokon. Koraesti érkezés Gyergyószárhegyre.  Közös üdvözlővacsora.
Éj Gyergyószárhegyen

 

3. nap: A Nagyhagymás természeti csodái

Reggeli utazás Gyergyószentmiklóson át Balánbányára.  Menet közben megismerkedés a Gyergyói-havasok és a Nagyhagymás-hegység természeti viszonyaival, rövid fényképszünetekkel a legszebb pontokon. Balánbányáról 6 órás túra (oda-vissza) az Egyes-kő legtetejére. Túra közben rövid szünetek, a Nagyhagymás szirtjeinek beazonosításával (Nagy-Hagymás 1.792m; Fekete-Hagymás 1.773m; Egyes-kő 1.608m; Öcsém –tető 1.707m) és fotózásával.  Piknik a menedékháznál, ki mit hozott alapon. Esti visszaérkezés szálláshelyünkre. Közös vacsora.
Éj Gyergyószárhegyen

 

4. nap: A Székelyföld tetején (Nagy-Köves 2.100m – a volt Teleki-csúcs)

Hajnali utazás Maroshévízre. Megismerkedés terepjáróink sofőrjeivel. Emelkedés a Kelemen-havasok főgerince irányába, a Toplica völgyében nyitott erdészeti úton, a Büdöspatak feletti havasi legelőkre. A lucfenyőerdő foltok között „kutatás” a siketfajdok és nyírfajdok után.  Pihenők a maroshévízi hegyi-mentők menedékházánál és a Jézer-tónál.  A kúszófenyőkkel körbevett csodálatos tengerszem vízből kiugráló pisztrángjainak és kristálytiszta vizének fényképezése. Haladás tovább az 1.900 m magasan telepített meteorológiai állomás mellett a Rekettyés csúcshoz. A Román- Negoj bezárt kénbányáinak fényképezése. Túra a főgerincen a Pietrosz (Nagy-Köves) 2.102 m magas andezit piramisához. A Teleki zászló kibontása a Székelyföld tetején – csoportkép készítéssel. A vulkáni kráterek, illetve a Keleti-Kárpátok vonulatainak fényképezése, jó látási viszonyok esetén végtelen panorámákkal. Az Árpád-vonal legmagasabbra épített védelmi sáncainak beazonosítása. Késő délutáni leereszkedés a kiindulási pontra.  Esti visszaérkezés a szállásra. Közös vacsora.
Éj Gyergyószárhegyen

 

5. nap: A Békás-szorosban, de felülről…(!)

Reggeli utazás a Gyilkos-tóhoz, útközben rövid szünettel a Pongrác-tetőn (1.256 m).  Hegyi-méz vásárlási lehetőség és a Gyergyói-medence fotózása. Rövid szünet a mára túlépített és túlzsúfolt tó partján, kürtőskalács vásárlási lehetőséggel. Túra a Kis-Cohárd 1.345 m magas tetejére. A Gyilkos-tó és a Békás-szoros lélegzetelállító panorámájának fényképezése felülről (!), letekintéssel az Oltár-kőre (1.148 m).  Rövid séta a szoroson át, fényképszünet Almásmező volt magyar laktanyáinál, majd visszatérés Hargita-megyébe. Utazás Gyergyószentmiklóson és Borzont csodaszép legelőin át a Bucsin-tetőre. Rövid pihenő a Görgényi-havasok legismertebb hágóján, majd leereszkedés Parajdra. Séta és sógyűjtési lehetőség a Parajdi Sókanyonban. Ismerkedés a valaha egyedülállóan gazdag Sóvidék településeivel, természeti viszonyaival. Esti megérkezés szálláshelyünkre. Közös búcsúvacsora, elköszönés hegyi szakvezetőnktől. A jövő évi túratervek fakultatív előkészítése pálinkázás közben…
Éj Parajdon

 

6. nap: Hazautazás

Reggel 8:00 órai indulással utazás a Királyhágó – Nagyvárad – M3 autópálya vonalon Budapestre, koraesti megérkezéssel a Blaha Lujza térre.

Utazás időpontjai

Információ kérése az utazásról